Baser
Baser av olika kemiska sammansättningar, pH-värden, renheter, reagenskvaliteter och kvantiteter lämpade för en mängd olika laboratorieapplikationer. Produkterna finns i fast och flytande form.
Baser brukar ses som den kemiska motsatsen till syror . De definieras vanligtvis som föreningar som bildar vattenlösningar som smakar bittert, har ett högt pH (> 7), gör att lackmuspapper blir blått, är hala vid beröring och reagerar med syror för att bilda vatten och salter.
I laboratoriet används baser som reagens eller katalysatorer i många kemiska reaktioner, och vissa är bra ledare av elektricitet. I en industrimiljö används baser i många applikationer som tillverkning av tvål, papper, blekningspulver och syntetisk fiber rayon.
Kemiskt kan baser klassificeras som:
- Arrhenius, ämnen som producerar hydroxid (OH− ) joner i vattenlösningar och inkluderar natriumhydroxid (lut eller kaustiksoda), kaliumhydroxid (eller kaustikkali) och ammoniumhydroxid (eller vattenammoniak) Br nsted-øLowry, ämnen som ammoniak (NH 3 ) som kan ta emot en proton eller vätejon
- Lewis, föreningar som ammoniak, alkyl eller arylaminer och pyridiner och pyrimidiner som är elektronpardonatorer
OBS: En Lewis-bas är också en Br ønsted-Lowry-bas, men en Lewis-syra är inte nödvändigtvis också en Br ønsted-Lowry-syra.